Warzywno-makaronowe przysmaki
Foodbolówki Sokoliki, dzięki oryginalnej formie, z pewnością przypadną do gustu najmłodszym smakoszom. Można z nimi przygotować wiele oryginalnych, smacznych dań – idealnych na wspólny, rodzinny posiłek. Oto dwa proste przepisy!
Tarta z cukinią i Foodbolówkami Sokoliki
Składniki
- 1 opakowanie Foodbolówek Sokoliki
- 1 opakowanie ciasta kruchego (na tartę)
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 200 g śmietany 22%
- 100 g sera cheddar
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- sól i pieprz
- masło do formy
- olej do smażenia
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ją ciastem. Następnie ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika na 5-8 minut, aby się podpiekło. Czosnek oraz cebule obrać i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć warzywa i smażyć do czasu, aż lekko zmiękną. Do miski wbić jajka, a następnie zmiksować ze śmietaną. Dołożyć starty ser żółty i posiekany tymianek. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa. Rozłożyć Foodbolówki. Składniki zalać masą jajeczną. Całość wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż farsz jajeczny się zetnie, a wierzch pięknie zarumieni. Tartę najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem filiżanki ulubionej zupy lub sałatką.
Makaron z sosem pomidorowym i Foodbolówkami
Składniki
- 1 opakowanie Foodbolówek Sokoliki
- 1 opakowanie makaronu
- 4 duże pomidory malinowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- cukier do smaku
- sól i pieprz
- parmezan do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się rumienić.
Do zawartości patelni dołożyć pomidory oraz posiekane zioła i dusić, aż składniki zmiękną. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Do sosu dodać Foodbolówki i dusić jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu, po czym odcedzić i wymieszać z sosem pomidorowym. Potrawę serwować posypaną startym parmezanem.