Przysmaki dla dzieci
Na talerzu

Warzywno-makaronowe przysmaki

Foodbolówki Sokoliki, dzięki oryginalnej formie, z pewnością przypadną do gustu najmłodszym smakoszom. Można z nimi przygotować wiele oryginalnych, smacznych dań – idealnych na wspólny, rodzinny posiłek. Oto dwa proste przepisy!

Tarta z cukinią i Foodbolówkami Sokoliki

Składniki

  • 1 opakowanie Foodbolówek Sokoliki
  • 1 opakowanie ciasta kruchego (na tartę)
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany 22%
  • 100 g sera cheddar
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • sól i pieprz
  • masło do formy
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ją ciastem. Następnie ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika na 5-8 minut, aby się podpiekło. Czosnek oraz cebule obrać i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć warzywa i smażyć do czasu, aż lekko zmiękną. Do miski wbić jajka, a następnie zmiksować ze śmietaną. Dołożyć starty ser żółty i posiekany tymianek. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa. Rozłożyć Foodbolówki. Składniki zalać masą jajeczną. Całość wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż farsz jajeczny się zetnie, a wierzch pięknie zarumieni. Tartę najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem filiżanki ulubionej zupy lub sałatką.

Makaron z sosem pomidorowym i Foodbolówkami

Składniki

  • 1 opakowanie Foodbolówek Sokoliki
  • 1 opakowanie makaronu
  • 4 duże pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • cukier do smaku
  • sól i pieprz
  • parmezan do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się rumienić.

Do zawartości patelni dołożyć pomidory oraz posiekane zioła i dusić, aż składniki zmiękną. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Do sosu dodać Foodbolówki i dusić jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu, po czym odcedzić i wymieszać z sosem pomidorowym. Potrawę serwować posypaną startym parmezanem.

Dodaj komentarz