Bezpieczne przygotowywanie jedzenia
Jak podawać maluchowi jedzenie by nie skończyło się to przykrym wypadkiem? Jakie środki ostrożności zachowywać w kuchni? Przy maluchach należy zachować szczególną ostrożność, są bardzo delikatne a do tego w zasięgu ich małych rączek nie może być niczego co mogłoby zrobić im krzywdę.
Jaka powinna być temperatura podawanego jedzenia?
Z podgrzewaniem posiłków rodzice będą musieli zmierzyć się zaraz po odstawieniu karmienia piersią. Mleko powinno podgrzewać się w specjalnym podgrzewaczu lub jeżeli ktoś takowego nie posiada-w garnku wypełnionego ciepłą wodą. Niektórzy używają do tego mikrofalówek, jednak należy pamiętać o tym, że trzeba użyć przy tym odpowiedniej butelki. Należy też pamiętać by dwa razy nie podgrzewać tego samego mleka, gdyż może to spowodować późniejsze problemy zdrowotne u maluszka. Temperaturę najlepiej sprawdzić poprzez wylanie małej ilości produktu na przedramię. Jeżeli nie poczujemy oparzenia to możemy nim śmiało nakarmić dziecko. Sprawa z posiłkami wygląda bardzo podobnie. Ich też nie powinno się podgrzewać dwukrotnie, dotyczy to głównie gotowych słoiczków dla dzieci. Warto jest samemu przygotować posiłek dla malucha, wykonane przez nas zupki można mrozić i później podgrzewać. Należy jednak pamiętać o pewnych zasadach: gotowe danie przelewamy do pojemnika i czekamy aż ostygnie, dopiero potem możemy włożyć je do lodówki.
Podawanie posiłków najmłodszym
W czasie gdy rozszerzamy dziecku jadłospis i podajemy kolejne to rzeczy powinniśmy pamiętać o dokładnym rozdrabnianiu jedzenia. W dalszym ciągu temperatura jest bardzo istotna, dlatego przed nakarmieniem malucha musimy sprawdzić czy nie jest za ciepłe ani za zimne. Nawet gdy dziecko już dobrze sobie radzi nie możemy zostawiać go samego. Oprócz konieczności nauki dziecka jedzenia przy innych musimy jeszcze dbać o jego bezpieczeństwo, nigdy nie wiemy czy dziecko się czymś nie zadławi.
Mycie rąk przed każdym posiłkiem to konieczność!
To kolejna bardzo ważna kwestia, jeżeli chodzi o bezpieczeństwo najmłodszych. Maluch może zapominać o myciu rąk przed jedzeniem, dlatego za każdym razem powinniśmy pytać, czy to zrobił. Wyuczenie takiego nawyku pomoże uniknąć nie tylko wielu nieprzyjemności w przyszłości, ale i nauczy dziecka sumienności. Maluchy nie mają rozwiniętego układu pokarmowego tak dobrze jak my, dlatego choroby pokarmowe są dla nich dużo cięższe.